Mesačný kameň

Mesačný kameň

Pod povrchom tohto živca sa pohybuje strašidelný lesk ako mesačné svetlo žiariace vo vode.
 
FAKTY

Živec je cenený pre svoju vlnitú modrú adularescenciu spôsobenú rozptylom svetla zrastom mikroskopických, striedajúcich sa vrstiev. Obľúbený klenot mnohých dizajnérov secesných šperkov.

Mesačný kameň je odrodou ortoklasu zo skupiny živcov. Počas formovania sa ortoklas a albit oddeľujú do striedajúcich sa vrstiev. Keď svetlo dopadne medzi tieto tenké vrstvy, rozptýli sa a vytvorí jav nazývaný adularescencia. Adularescencia je svetlo, ktoré sa zdá byť vlniace sa cez drahokam. Ostatné živcové minerály môžu tiež vykazovať adularescenciu vrátane labradoritu a sanidínu.

Jemná krása Moonstone a jeho dlhoročné dedičstvo z neho robia asi najznámejšieho člena skupiny živcov v kvalite drahokamov.

Živce sú najrozšírenejšie minerály v zemskej kôre, ako aj niektoré z najrozmanitejších. Kameň môžete zobrať kdekoľvek na svete a pravdepodobne zistíte, že obsahuje minerál alebo dva zo skupiny živcov.

Mesačný kameň je odrodou ortoklasu zo skupiny živcov. Skladá sa z dvoch živcových minerálov, ortoklasu a albitu. Najprv sa tieto dva minerály zmiešajú. Potom, ako sa novovytvorený minerál ochladzuje, prerastený ortoklas a albit sa oddelia do na seba naskladaných, striedajúcich sa vrstiev.

Keď svetlo dopadá medzi tieto tenké ploché vrstvy, rozptyľuje sa v mnohých smeroch a vytvára jav nazývaný adularescencia. Adularescencia je svetlo, ktoré sa zdanlivo šíri cez drahokam a dodáva jeho povrchu žiarivý vzhľad.

Snáď najpútavejším aspektom adularescencie je vzhľad pohybu. Zdá sa, že zahmlené svetlo sa valí po povrchu drahokamu, keď meníte uhol pohľadu.

Iné živcové minerály môžu tiež vykazovať adularescenciu. Jedným z nich je labradoritový živec, ktorý sa nachádza hlavne v kanadskom Labradore. Ďalší labradorit — nájdený na Madagaskare — má viacfarebnú adularescenciu na svetlej farbe tela. V obchode je známy ako dúhový mesačný kameň, napriek tomu, že v skutočnosti ide skôr o odrodu labradoritu než ortoklasu.

Sanidín je ďalší živcový minerál, ktorý môže zahŕňať adularescentné drahokamy nazývané mesačné kamene. Ak chcete nazvať mesačný kameň, skutočná identita minerálu nie je taká dôležitá ako krása jeho adularescencie.

Slovenčina Angličtina Maďarčina