Perla

Perla

Dokonale svietiace gule. Lesklé barokové formy. Zvodné pramene, teplé na dotyk. Perly sú jednoducho a čisto organické.
 
FAKTY

Produkované v telách morských a sladkovodných mäkkýšov prirodzene alebo pestované ľuďmi s veľkou starostlivosťou. Lesklé, hladké, jemne sfarbené perly sú stálicou šperkov, najmä ako pramienky.

Snáď najobľúbenejšie drahokamy všetkých čias, perly – prírodné aj moderné perly – sa vyskytujú v širokej škále farieb. Najznámejšie farby sú biela a krémová (svetlá žltohnedá). Čierna, šedá a strieborná sú tiež pomerne bežné, ale paleta perleťových farieb siaha do každého odtieňa. Hlavná farba alebo farba tela je často modifikovaná ďalšími farbami nazývanými podtóny, ktoré sú zvyčajne ružové (niekedy nazývané rosé), zelené, fialové alebo modré. Niektoré perly tiež vykazujú dúhový jav známy ako orient.

Kultivované perly sú obľúbené pre korálkové náhrdelníky a náramky alebo sa montujú do solitérov, párov alebo zhlukov na použitie v náušniciach, prsteňoch a príveskoch. Väčšie perly s neobvyklými tvarmi sú obľúbené u kreatívnych dizajnérov šperkov.

Perla – prírodná alebo umelo pestovaná – je americkým kameňom pre jún , spolu s alexandritom a mesačným kameňom.

PRÍRODNÉ PERLY VS. KULTIVOVANÉ PERLY

Prírodné perly

Prírodné perly sa tvoria v telách alebo v tkanive plášťa určitých mäkkýšov, zvyčajne okolo mikroskopického dráždidla a vždy bez ľudskej pomoci akéhokoľvek druhu.

Kultivované perly

Rast kultivovaných perál si vyžaduje ľudský zásah a starostlivosť. Dnes sa väčšina mäkkýšov používaných v procese kultivácie pestuje špeciálne na tento účel, hoci niektoré voľne žijúce mäkkýše sa stále zbierajú a používajú.

Na začatie procesu skúsený technik odoberie tkanivo plášťa z obetovaného mäkkýša rovnakého druhu a vloží guľôčku lastúry spolu s malým kúskom tkaniva plášťa do gonády hostiteľského mäkkýša alebo niekoľko kúskov tkaniva plášťa bez guľôčok do hostiteľského mäkkýša. plášť. Ak sa použije guľôčka, tkanivo plášťa narastie a vytvorí okolo neho vačok a vylúči perleť dovnútra a na guľôčku, aby sa nakoniec vytvorila kultivovaná perla. Ak sa nepoužije žiadna guľôčka, okolo jednotlivých implantovaných kúskov tkaniva plášťa sa vytvorí perleť. Pracovníci sa starajú o mäkkýše, kým sa nezbierajú kultivované perly.

DRUHY PERÁL

Existujú štyri hlavné typy kultivovaných celých perál:

Akoya Kultivované perly

Akoya kultivované perly sú najznámejším typom morskej kultivovanej perly pre väčšinu ľudí v USA a na iných západných trhoch. Mnoho zákazníkov si pod pojmom akoyas predstavuje klasickú perlu, ktorá sa používa na výrobu šperkov, najmä jednovláknových náhrdelníkov. Japonsko a Čína vyrábajú perly akoya kultivované.

Juhomorské kultivované perly

Austrália, Indonézia a Filipíny sú hlavnými zdrojmi týchto perál pestovaných v slanej vode. Perly pestované v južnom mori môžu byť biele až strieborné alebo zlaté, v závislosti od druhu ustríc. Ich veľká veľkosť a hrubá perleť v dôsledku dlhého obdobia rastu a ich obmedzené kritické podmienky rastu sú všetko faktory, ktoré prispievajú k ich hodnote.

Tahitské kultivované perly

Pestuje sa predovšetkým okolo ostrovov Francúzskej Polynézie (najznámejší z nich je Tahiti). Tieto morské kultivované perly, niekedy označované ako čierne perly, majú širokú škálu farieb. Môžu byť sivé, čierne alebo hnedé a môžu mať modré, zelené, fialové alebo ružové odtiene.

Sladkovodné kultivované perly

Sladkovodné kultivované perly sú najčastejšie vyrábanými perlami a sú jedným z najobľúbenejších druhov perál medzi kupujúcimi a dizajnérmi šperkov. Je to spôsobené ich pozoruhodným rozsahom veľkostí, tvarov a farieb a ich komerčnou dostupnosťou za nižšie ceny. Zvyčajne sa pestujú v sladkovodných jazerách a rybníkoch, často s mnohými perlami pestovanými v jednej ustrici. Čína je popredným zdrojom sladkovodných kultivovaných perál.

 

Slovenčina Angličtina Maďarčina