Smaragd

Šmaragd

Smaragd je modrozelená až zelená odroda berylu, minerálneho druhu, ktorý zahŕňa akvamarín.
 
FAKTY

Najcennejšiu odrodu berylu, smaragdu, si kedysi vážili španielski dobyvatelia, inckí králi, magnáti a faraóni. Dnes jemné drahokamy pochádzajú z Afriky, Južnej Ameriky a Strednej Ázie.

Odborníci na drahokamy sa líšia v stupni zelenej, vďaka ktorému je jeden kameň smaragdový a druhý lacnejší zelený beryl. Väčšina gemológov, gemologických laboratórií a predajcov farebných kameňov nazýva kameň zelený beryl, keď je jeho farba „príliš svetlá“ na to, aby bol klasifikovaný ako smaragd. Aj medzi touto skupinou však existujú rozdielne názory na to, čo sa považuje za „príliš ľahké“.

Smaragd je zelená až modrozelená odroda berylu, minerálneho druhu, ktorý zahŕňa aj akvamarín, ako aj beryly v iných farbách.

Odborníci na drahokamy sa líšia v stupni zelenej, vďaka ktorému je jeden kameň smaragdový a druhý lacnejší zelený beryl. Niektorí ľudia v obchode majú tendenciu dávať názov smaragd akémukoľvek zelenému berylu zafarbenému chrómom. Ale pre väčšinu gemológov, gemologických laboratórií a obchodníkov s farebnými kameňmi je správnejšie nazývať kameň zeleným beryl, keď je jeho farba „príliš svetlá“ na to, aby bol klasifikovaný ako smaragd. Aj v tejto skupine však existujú rozdiely v názoroch na to, čo sa považuje za „príliš ľahké“.

GIA používa laboratórne hodnotené porovnávacie kamene na určenie, či je zelená farba dostatočne tmavá a dostatočne nasýtená, aby sa dala nazvať smaragdová.

Slovenčina Angličtina Maďarčina