Bloodstone

Bloodstone

Intenzívna, Čistá. Liečivá.

Niet divu, že bloodstone — tiež známy ako heliotrop — v priebehu rokov priťahoval množstvo povier a legiend. Bloodstone, obľúbený najmä v pánskych pečatných prsteňoch, siahajúcich až do starovekého Ríma, bol považovaný za nositeľa, ktorý si získava úctu a rešpekt a dodáva zdravie a ochranu pred podvodmi pri obchodných rokovaniach.

  • Rodný kameň: marec

Starostlivosť

Bloodstone je hodnotený ako „férový“ na každodenné nosenie. Vyhýbajte sa teplu, kontaktu s chemikáliami a chráňte ho pred poškriabaním a silnými údermi. Na čistenie jemne vydrhnite mäkkou zubnou kefkou a roztokom jemného saponátu a teplej vody.

Hlavné zdroje

Austrália, Brazília, Čína, Spojené štáty americké

 

Heliotrope, člen rodiny Chalcedón, ponúka komplexnú, mužnú príťažlivosť. Jasperove škvrnky vedú k známemu názvu Bloodstone. Tak pomenované, pretože sa verilo, že červené škvrny sú kvapky Kristovej krvi.Počas histórie liečitelia používali Bloodstone ako liek na rôzne ochorenia. Bloodstone údajne vyliečil krvou podliate oči, bolesti hlavy, jedovaté uhryznutie a krvácanie. Dnes sa mletý Bloodstone používa v Indii ako liek a ako afrodiziakum.Bloodstone je alternatívou k akvamarínu ako kameň na marec. S tvrdosťou 6,5 až 7 je to celkom nositeľný kameň, ak je človek opatrný. Najžiadanejší Bloodstone zobrazuje zelené pozadie s dobre definovanými červenými škvrnami. Zelená by nemala byť taká tmavá, aby vyzerala ako čierna. India je jedným z najdôležitejších miest ťažby tohto drahokamu. Ďalšími zdrojmi tohto mystifikačného klenotu sú Austrália, Brazília, Čína a Spojené štáty americké.

loodstone nepatrí medzi drahokamy, ktoré očaria svojím jasom alebo priezračnosťou. Jeho vzhľad však ozvláštňujú oxidy železa, ktoré priamo v štruktúre kameňa vytvárajú drobné červené čiastočky.   

To, prečo bloodstone v minulosti vyhľadávali mnohí bojovníci a športovci, bola najmä viera v jeho posilňujúce účinky a schopnosť ozdraviť nielen telo, ale i myseľ. Zaujímavými sú aj afrodiziakálne účinky, ktoré sa prášku získaného rozdrvením tohto drahokamu dodnes pripisujú.

Bloodstone a jeho charakteristika

V riečnych korytách alebo dutinách skál dnes nájdeme túto krypto-kryštalickú odrodu kremeňa najmä v náleziskách v Brazílii, Austrálii a Číne.

Takmer nepriehľadný, zelený až tmavozelený drahokam s červenými čiastočkami je chrakteristický najmä svojim netradičným vzhľadom. Bloodstone často nájdeme aj pod názvom helitrop ako odrodu zeleného jasperu s výraznými inklúziami hematitu.

V čom spočíva čaro bloodstone-u

Už z názvu bloodstone je zrejmé, výrazné inklúzie v štruktúre kameňa svojou farbou pripomínajú krv. Význam, ktorý sa kameňu pripisuje, súvisí s liečivými účinkami a hojením rán, pričom sa v niektorých vierach odvoláva priamo na krv Ježiša Krista.

Tento drahokam posilňuje, regeneruje a pomáha dotvárať pocit bezpečia pre každého, kto ho postráda. Ukrýva v sebe účinky, ktoré znásobujú mladosť a zdravie, ochraňuje a dodáva odvahu.

Slovenčina Angličtina Maďarčina