Peridot – olivín

Peridot

Žltozelený peridot, ktorý sa nachádza v láve, meteoritoch a hlboko v zemskom plášti, je extrémnym drahokamom.

Staroveký Egypťania nazývali Peridot “slnečným drahokamom” a verili, že spadol z neba. Pravdou je, že olivín je častou zložkou meteoritov.

Peridot je označenie pre drahokamovú odrodu olivínu. Je bežný minerál v čadičoch, ale aj v kimberlitoch, ktoré“ donášajú“ na povrch Zeme diamanty. Najcennejšou vlastnosťou peridotu u transparentých kryštálov je jeho neopakovateľná farba, ktorá sa mení od svetložltej po olivovozelenú.

Najkrajšie peridoty sa nachádzajú v Egypte na jeho ostrovoch v Červenom mori. V Európe mali v stredoveku výnimočné postavenie peridoty v lokalite Kozákov v severných Čechách. Už Egypťania vyrábali a nosily koráliky z peridotitu pred 3500 rokmi. Najkrajšia zbierka bola zhromaždená počas Osmanskej ríše tureckými sultánmi. Dnes sú tieto peridotity vystavené v múzeu v Topkapi v Istambule. Od polovice 19. stor. sa objavuje v šperkoch a vrchol obľuby dosiahol v období viktoriánskej éry za vlády Eduarda VII. Anglicka, ktorý ho označil za svoj obľúbený drahokam.

Najväčší brúsený peridot má 311,78 ct (62,35 g), bol nájdený na ostrove Zagbargad v Egypte a teraz sa nachádza v Smithsonian Museums v USA. Pomerne veľký 192,75 ct s názvom peridot je v diamantovom fonde v Moskve.

Slovenčina Angličtina Maďarčina