Tanzanit

Tanzanit

Exotický tanzanit, ktorý sa nachádza medzi sviežou modrou, žiarivou fialovou a sýtou fialovou, sa nachádza len na jednom mieste na zemi, v blízkosti majestátnej hory Kilimandžáro.

Tento gemologický fenomén bol objavený len nedávno. V roku 1967 na úpätí hory Kilimandžáro, ktorý je aj jediným zdrojom na svete.

Za objaviteľa tanzanitu sa považuje portugalský geológ Manuel De Souza, ktorý si pôvodne myslel, že ide o špecifický druh smaragdu. Po príchode do Európy zistil, že ide o novoobjavený drahokam. Netrvalo dlho, a o tanzanit sa začali zaujímať svetové klenotníctva. Za preslávenie vo svete šperkov však tanzanit vďačí známemu Tiffanymu, ktorý mu ako prvý dal pomenovanie. Tanzanit je odrodou zoisitu. Modrú farbu spôsobujú rozptýlené inklúzie vanádu a jeho následná tepelná úprava na 400-600 ° C. Ohrievané kusy musia byť bez prasklín a inklúzií.
Tanzanit je o niečo mäkší ako kremeň, na stupnici tvrdosti dosahuje hodnoty 6-7. Nemal by prísť do kontaktu s kyselinami a nečistí sa ultrazvukom. Má biely vryp, sklený lesk a je krehký.
Jediné svetové náleziská tohto unikátu ležia v africkej Tanzánii. Najväčší tanzanit, ktorý bol oficiálne uvedený v Guinnessovej knihe rekordov a zároveň najväčší prírodný tanzanit na svete, bol kameň 16 839 karátov (3,38 kg), ktorý sa v roku 2005 ťažil v Tanzanite One. Má rozmer 22 × 8 × 7 cm a váži 16 839 karátov, teda cez 3 kg. Volá sa Mawenzi a meno dostal po druhom najvyššom vrchole Kilimandžára.

Väčšia tanzanitov, čo ide na spotrebiteľský trh je však tepelne upravovaná, aby sa získala ich typická modrá farba. S kvalitnou modrou farbou stúpa aj cena. Najvzácnejšia je modrá farba tzv. parížska modrá. Najkrajšie tanzanity dostali svoje pomenovania: napr. kráľovná Kilimandžára, váži 242 karátov (takmer 50 g) a je vsadený do elegantného diadému. Spoločnosť mu robí 803 vzácnych zelených granátov a 913 diamantov. Diadém je vyrobený z 18-karátového zlata a v súčasnej dobe je v súkromnej zbierke Michaela Scotta, prvého prezidenta korporácie Apple.
Vo filme Titanic sa objavil skvostný náhrdelník menom Srdce oceánu. Na plátne figuroval ako šperk s modrým diamantom. V skutočnosti však vo filme „hral“ úlohu tanzanit. Málokto vie, že tento náhrdelník s kameňom vybrúseným do oválu v histórii skutočne existoval. Vlastnil ho kráľ Ľudovít XVI. Neskôr sa ale stratil a nikdy nebol znovu objavený.
Tanzanitmi sa zdobia aj celebrity. Tanzanitový prsteň s 10 ct kameňom v tvare cushion vlastní speváčka Beyoncé. Herečka Anne Hathawayová zvolila tanzanitové náušnice pri slávnostnom udeľovaní Oscarov. Pri rovnakej príležitosti sa náhrdelníkom s diamantmi a tanzanitmi v r. 2011 skrášlila aj herečka Cate Blanchett. Šperky s týmito krásnymi drahokamami vlastní aj Sarah Jessica Parker.
Tanzanit ma 5 farieb čistoty – investičný, AAA, AA, A a B. Od roku 2020 do roku 2007 ceny rýchlo rástli, lebo záujem o tanzanit stúpal. Pričinili sa o to aj svetové celebrity. Z 200 dolárov za karát pri strednej kvalite stúpol predaj na 600 a viac dolárov za karát.

Kvalitné šperky s tanzanitom a najmä vyrobené svetovými klenotníckymi značkami ako napr. Tiffany, Cartier a pod. cenu vysoko dvíhajú.

Slovenčina Angličtina Maďarčina