Topás

Topás

Medovo žltá. Ohnivo oranžová. Cyklámenová ružová. Ľadová modrá. V teplých alebo studených tónoch je topaz lesklým a brilantným drahokamom.

Počas veľkej časti histórie boli všetky žlté drahokamy považované za topás a všetky „topásy“ boli považované za žlté. Topás je však dostupný v mnohých farbách, najznámejšia je modrá.

Topás (hebrejsky pitdá) sa spomína v Biblii. Jeho názov je odvodený od mena ostrova Topasos v Červenom mori alebo aj zo sankrtského slova topas. Koreň slova „top“ znamená rozpáliť, vrieť. Je doložený v Indii v Rvéde (2. tisícročie pred n. l.).

Topásu patrilo čestné miesto v prvom rade Áronovho štítu. Tento štít, tzv. náprsný štít je vyhotovený z látky obdĺžnikového tvaru, osadený v časti hrudi. Je rozdelený na dvanásť políčok (4 rady po tri políčka) a každé z nich predstavuje jeden židovský národ, symbolizovaný drahým kameňom. Z helenistického obdobia pochádzajú z Pompejí (1. stor. pred n. l.) bohato vypracované náhrdelníky zdobené topásom (aj smaragdom a perlami).

Podľa Hildegardy vov Bingen topás vraj lieči kožné choroby a zároveň je vhodným prostriedkom na melanchóliu. V kresťanskej symbolike je topás ochrancom všetkých , ktorí stratili nádej. V mágii predstavoval topás talizman alchymistov. Dával ľuďom dar jasnovidnosti, zbystroval myseľ, dodával odvahu. V prsteni by mal prepožičať čarovnú moc. Ak je topás žltej farby mali by ho nosiť ľudia váhaví a nerozhodní. Je tiež talizmanom proti otrave jedom. Modrý topás ukľudňuje nervy, lieči vysoký krvný tlak. Mužom dodáva krásu, rozum a dlhý život.
Čo k tomu dodať ?

Slovenčina Angličtina Maďarčina