Zafír

Zafír

Zafír je jeden zo štyroch najuznávanejších drahých kameňov a po diamante je druhým najtvrdším minerálom na Zemi.

Zafír je korund, ktorý  najčastejšie poznáme podľa modrej farby, ktorá môže byť od bledej po sýtomodrú. Obsahuje často inklúzie. Úplne čisté zafíry sú vzácne a ich ceny sa vysoko šplhajú. Najkrajšou zafírovou farbou je kráľovská modrá, ktorú majú zafíry pochádzajúce z Kašmíru. Okrem modrej farby sú známe aj zelenkasté – modrozelené až žlto-zelené. Zmesou ružovej, oranžovej a žltej farby sa vyznačujú tzv. broskyňové zafíry. Farbou sa podobajú sa na vzácne tzv. paparadža zafíry, ale sú bledšie a majú sklon k zakaleniu. V svetloružovej farbe, ktorá prechádza po tmavú purpurovú sú ružové zafíry. Menej často sa vyskytujú zafíry bielej farby a celkom ojedinele sa vyskytujú žlté zafíry a fialové. Tepelným úpravám vedúcim k vylepšeniu farieb sú podrobené najčastejšie modré zafíry.  Zafíry sa získavajú ale aj brúsia a upravujú na Srí Lanke, Thajsku, Kambodži, vyskytujú sa v Austrálii, na Madagaskare a i. Najčastejšie výbrusy sú okrúhle, oválne alebo perlové.

Zafír je jeden zo štyroch najuznávanejších drahých kameňov a po diamante je druhým najtvrdším minerálom na Zemi. Jeho najznámejšia tmavomodrá forma, bola už od staroveku zbožňovaná pre svoju farbu, trvácnosť a krásu.

Zafír sa zvyčajne vzťahuje na bohatú škálu modrej odrody drahokamov minerálneho korundu, skutočnosťou je, že tento kráľovský drahokam sa vyskytuje v celej škále dúhových odtieňov.
Zafíry prichádzajú vo všetkých farbách. Okrem červenej, ktorá si namiesto toho zaslúži klasifikáciu rubín!

Stopové prvky ako železo, titán, chróm, meď a horčík dodávajú prirodzene bezfarebnému korundu modrý, žltý, fialový, oranžový alebo zelený odtieň. Zafíry v akejkoľvek farbe okrem modrej sa nazývajú „fancy“.

Ružové zafíry tvoria tenkú líniu medzi rubínom a zafírom. Tieto drahokamy musia spĺňať určitú sýtosť farieb, aby sa mohli považovať za rubíny.
Ružovo-oranžové zafíry nazývané padparadscha (zo srílanského slova pre „lotosový kvet“) môžu mať vyššie ceny ako niektoré modré zafíry.

Z dávnej histórie poznáme, že je to kameň, ktorému patrilo čestné miesto v prvom rade Áronovho štítu. Tento štít, tzv. náprsný štít je vyhotovený z látky obdĺžnikového tvaru, osadený v časti hrudi. Je rozdelený na dvanásť políčok (4 rady po tri políčka) a každé z nich predstavuje jeden židovský národ, symbolizovaný drahým kameňom. Názov saphirus je tu písaný v hebrejčine (aramejsky) a patrí hlavne zafíru modrej farby. Grécky sa nazýva sapheiros. Modrý zafír bol obľúbeným kameňom v Oriente. Svojim majiteľom vraj zaručuje dobré myšlienky, farbou sa spájal s nebesami a elementom vzduchu. Podľa krížovníckej rehole bol symbolom kameňa mudrcov. Podľa sv. Hieronyma zafír „zmierňuje boží hnev“, sv. Hildegarda ho pokladala za „pokladnicu a naplnenie múdrosťou“. Zafír je symbolom apoštola Ondreja. Osadený zafír v tzv. pohrebnom prsteni cisára Rudolfa II symbolizuje tiež múdrosť. Aj v súčasnosti sa považuje za liečivý kameň na choroby srdca, očí, je vhodný na nervozitu a nespavosť. Hlavne modré zafíry sú osadené vo významných vladárskych klenotoch. Súčasným majiteľom prináša pokoj a je symbolom osobnosti. Farba zafíru má svoj význam. Svetlomodrá prináša duchovnosť, povzbudenie, je farbou nehy a symbolom vernosti. Tmavavomodrá farba zafíru zas je farbou istoty a solidnosti, podporuje úspech. Je kameňom ľudí narodených v znamení Vodnára (20.1.-18.2.), Barana (21.3.-19.4.) a Panny (23.8.-22.9.). Od najstarších dôb bol zafír považovaný za kameň mesiaca Apríl. Podľa mesiaca narodenia mu patrí september.

Zafír vraj pomáha pri liečbe vysokého tlaku a migrénach. Jeho nositeľ získava ľahko priazeň ľudí a lásku.
A áno manželka princa Wiliama, Kate ho má v zásnubnom prsteni po princeznej Diane.

Slovenčina Angličtina Maďarčina